KLM stopt met het uitvoeren van verre vluchten. De luchtvaartmaatschappij zegt woensdag dat het onmogelijk is om intercontinentale vluchten uit te voeren wanneer vliegend personeel verplicht een sneltest moet ondergaan. Daardoor bestaat het risico dat werknemers achterblijven in het buitenland. Het schrappen van de vluchten geldt voor passagiersvervoer, inclusief repatriëring, en voor vrachtvluchten, ook als op die vluchten medische hulpmiddelen worden vervoerd ter bestrijding van COVID-19.

KLM zegt "vanuit goed werkgeverschap" nooit personeel achter te laten in het buitenland. Ook vluchten naar sommige Europese bestemmingen zet de maatschappij stop. Het gaat dan om de late vluchten waarbij personeel moet overnachten in een hotel.

Wanneer KLM stopt met de vluchten is nog niet duidelijk. "Er gaat een en ander plaatsvinden, maar momenteel zijn we aan het afstemmen om welke vluchten het precies gaat", zegt een woordvoerder van KLM tegen NU.nl.

Het kabinet wil voor iedereen die naar Nederland reist een sneltest vlak vóór vertrek verplicht stellen. Die verplichting geldt momenteel alleen voor reizigers vanuit Zuid-Afrika en het VK. Een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur vóór vertrek is afgenomen, is al verplicht voor iedereen die naar Nederland afreist.

Uiteindelijk moeten reizigers dus zowel een negatieve PCR-test als een sneltest, die binnen een kwartier een uitslag geeft, kunnen overleggen. Het kabinet werkt bovendien aan een quarantaineplicht van tien dagen voor iedereen die naar Nederland afreist, maar dat vergt nieuwe wetgeving.