De Amerikaanse autofabrikant Ford moet drie miljoen auto's terugroepen vanwege problemen met de airbags. Transportwaakhond NHTSA verwierp dinsdag (lokale tijd) een verzoek om die terugroeping te vermijden.

Het gaat om de airbags in de modellen Ranger, Fusion en Edge, die gebouwd zijn tussen 2006 en 2012. Daarnaast gaat het ook om bepaalde types van de merken Lincoln en Mercury.

Ford heeft nu dertig dagen de tijd om een plan uit te werken om de getroffen eigenaren op de hoogte te brengen en het probleem om te lossen. Een bedrag werd niet genoemd, maar een terugroepactie van dergelijke grootte zal Ford vele miljoenen dollars gaan kosten. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op het besluit.

De Japanse autobouwer Mazda moet ook 5.800 wagens terugroepen. Zowel Ford als Mazda had beroep aangetekend tegen de terugroepingen, omdat het defect in de airbags volgens hen geen direct gevaar veroorzaakt voor de bestuurders en passagiers van de wagens.

In november moest de grootste Amerikaanse autobouwer General Motors ook al 5,9 miljoen wagens herstellen nadat NHTSA een beroep weigerde. Dat kostte GM 1,2 miljard dollar.

Defecte airbags van Takata zorgen al jaren voor problemen in de auto-industrie en hebben geleid tot de grootste terugroepactie van wagens ooit. Sommige airbags gingen te snel open waarbij stukken metaal door de wagens werden geslingerd. Deze incidenten zouden al 29 overlijdens en veel verwondingen hebben veroorzaakt. Takata bekende schuld aan fabricatiefouten en kreeg een boete van een miljard dollar. Het debacle leidde in 2018 tot het faillissement van de toeleverancier.