Dit jaar stijgen de premies van pensioenfondsen sterker dan ooit. Een stijging van 10 procent of meer is eerder regel dan uitzondering, blijkt dinsdag uit het jaarlijkse onderzoek van FD en Pensioen Pro naar de premies van de verschillende pensioenfondsen.

Daarnaast krijgen werknemers bij veel fondsen ook nog eens minder pensioen. De oorzaken daarvan zijn de lage rente en de lagere verwachte rendementen.

Uit het onderzoek blijkt dat het pensioen duurder is geworden bij 39 van de 44 bedrijfstakpensioenfondsen. Volgens het FD stijgen bij die fondsen de premie en/of krijgen deelnemers minder pensioenopbouw. Hierdoor gaan circa vijf miljoen werkende Nederlanders erop achteruit.

Pensioenadviseurs zeggen in de krant dat de stijgingen van dit jaar uniek zijn. "Dit hebben we nog niet eerder gezien", aldus Jeroen Koopmans van pensioenadviseur LCP.

De meeste fondsen berekenen nu een premie van 25 tot 30 procent. Daardoor werkt een Nederlandse werknemer ruim anderhalve dag per week voor het pensioen, zegt een pensioenadviseur in de krant. Vijf jaar geleden lag de premie nog rond de 20 procent.

Vorig jaar deden demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en sociale partners nog een oproep aan de pensioenfondsen om de premies niet te veel te laten stijgen. Pensioenfondsen stellen in de krant echter dat ze - op basis van de huidige wetgeving - geen keus hadden.