DEN HAAG - Werknemers en het bedrijfsleven gaan jaarlijks 100 miljoen euro besparen door een versoepeling van het ontslagrecht. Deze schatting heeft het ministerie van Sociale Zaken maandag bekendgemaakt.

Vanaf 1 oktober volgend jaar hoeven ontslagen werknemers niet langer aan te tonen dat het ontslag niet hun eigen schuld is. Op dit moment leggen zij veel ontslagzaken aan de rechter voor omdat daarmee hun recht op WW veilig te stellen. En dat kost de werknemer en de ex-werkgever veel geld.

Wangedrag

Straks wordt de WW-uitkering alleen geweigerd als een werknemer door zijn eigen wangedrag is ontslagen. Net als nu hebben dan mensen die zelf vertrekken ook geen recht op WW. De vakbonden en de werkgeversorganisaties staan achter de plannen, stelt De Geus. Volgens de minister betekenen de nieuwe regels niet alleen een besparing voor de sociale partners maar ook minder werk voor de kantonrechters, uitkeringsinstantie UWV en het Centrum voor Werk en Inkomen.

Uitkering

De nieuwe regels voor ontslag zijn onderdeel van de nieuwe Werkloosheidswet, die ook volgend jaar in moet gaan. In de nieuwe WW duurt een uitkering maximaal drie jaar en twee maanden, tegen vijf jaar nu. Wel krijgen werklozen in de eerste twee maanden een hogere uitkering, namelijk 75 procent van het laatstverdiende salaris. Daarna rest 70 procent van het laatste loon, wat WW'ers nu ook ontvangen.