De Italiaanse regering verwacht een hogere staatsschuld dan waar aanvankelijk rekening mee werd gehouden, zo meldt persbureau Bloomberg zaterdag. Het ministerie van Financiën rekent dit jaar ook op een groter begrotingstekort vanwege extra coronasteun om de economie aan te zwengelen.

Volgens nieuwe cijfers komt de staatsschuld dit jaar uit op 158,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 155,6 procent vorig jaar. Het begrotingstekort komt dit jaar uit op 8,8 procent van het bbp.

Italië heeft niet alleen last van een nieuwe uitbraak van COVID-19, maar ook van een politieke crisis. Die onzekerheid zorgt ervoor dat de rentes op Italiaanse staatsleningen weer oplopen.

Desondanks besloot de regering deze week een verzoek te doen om de staatsschuld met nog eens 32 miljard euro te verhogen. Die verhoging is nog niet in de nu naar buiten gekomen cijfers opgenomen. Sinds de eerste lockdown in Italië vorig jaar maart is het al de vijfde keer dat de regering de staatsschuld wil verhogen.