Door de COVID-19-pandemie daalde het aantal passagiers van luchtvaartmaatschappijen in 2020 met 60 procent, meldt de VN-luchtvaartorganisatie ICAO vrijdag in een rapport. In veel landen gelden sinds de uitbraak van de coronacrisis reisbeperkingen.

Luchtvaartmaatschappijen vervoerden vorig jaar zo'n 1,8 miljard passagiers, waarmee de burgerluchtvaartindustrie daalde tot het niveau van 2003. In 2019 ging het nog om 4,5 miljard passagiers, aldus de ICAO. De verwachting is dat de dalende trend in het huidige kwartaal zal doorzetten of versnellen.

Procentueel gezien nam het aantal binnenlandse vluchten met de helft af in 2020. Het aantal internationale verbindingen nam met 74 procent af. Alles bij elkaar opgeteld betekent dat voor de maatschappijen een verlies van 370 miljard dollar (306 miljard euro). Ook de luchthavens en de leveranciers van luchtvaartnavigatiediensten leden verlies: respectievelijk 115 en 13 miljard dollar, aldus de ICAO.

De huidige situatie bedreigt volgens de burgerluchtvaartorganisatie de financiële levensvatbaarheid van de industrie en doet ook vrezen voor het verlies van miljoenen banen over de hele wereld. Het herstel van de industrie hangt af van het succes van de vaccinatiecampagnes, die inmiddels in diverse landen zijn begonnen.