Volgens Dirk Beljaarts, de directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), komt er "forse steun" voor horecabedrijven aan. Dat zegt hij donderdag na een "goed overleg" met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). "Ze zei dat het niet om kwartjes ging", aldus Beljaarts.

Beljaarts zei namens KHN dat het huidige steunpakket volstrekt onvoldoende is.

Zo moet het plafond van de regeling voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) wat KHN betreft verdwijnen en moet de regeling worden opengesteld voor grotere ondernemingen, zoals hotels en cateraars. Tot slot is het volgens de brancheorganisatie belangrijk dat ook nieuwere ondernemingen, die geen omzetcijfers over voorgaande jaren kunnen overleggen, recht krijgen op steun.

Verder wil KHN ook dat er perspectief komt voor na de lockdown. "Ik heb aangegeven dat de horeca bij de eerste sectoren wil horen die na de lockdown weer open mag", zegt Beljaarts.

Verder zegt hij dat er meer opties zijn dan alleen open en dicht. "In al die tijd sinds de eerste lockdown is er voldoende tijd geweest om te onderzoeken hoe sectoren wel open kunnen. Maar in plaats daarvan hanteert het kabinet alleen de aan-uitknop."

Als er nu wel steun komt "die in de buurt van 100 procent van de vaste lasten komt", dan houden veel horecabedrijven het nog wel even uit, verwacht Beljaarts. "Bij de meeste zijn de buffers en het spaargeld nu op. En als we weer met beperkingen open mogen, dan kunnen we gemiddeld zo'n 40 procent van normaal verdienen."

Daarom is het zaak de bedrijven nu ruimhartig te steunen, vindt hij. "Als bedrijven kort na de heropening alsnog omvallen, is dat ook kapitaalvernietiging voor de overheid." Die krijgt dan de steun en uitgestelde belastingen namelijk niet terug.