China fabriceerde en exporteerde vorig jaar 224 miljard mondkapjes, zo blijkt uit donderdag door de Chinese overheid gepubliceerde cijfers. Dat zijn wereldwijd bijna veertig mondkapjes voor elke niet-Chinees. Vermoedelijk kan het land ook dit jaar profiteren van de grote vraag naar mondmaskers, aangezien de COVID-19-pandemie nog niet voorbij is.

De totale waarde van de verscheepte mondmaskers was 340 miljard yuan (ongeveer 43 miljard euro), wat neerkomt op ongeveer 2 procent van de totale Chinese export.

Daarnaast hebben Chinese bedrijven voor 100 miljard yuan aan medicijnen en medische hulpgoederen geëxporteerd, waarvan een deel te maken had met de bestrijding van de pandemie, bijvoorbeeld ventilatoren en medische kleding.

De grote hoeveelheden medische goederen zorgden er mede voor dat de Chinese export naar recordhoogte steeg in 2020. Ook exporteerde China veel goederen om het thuiswerken mogelijk te maken.

"De vraag naar Chinese goederen zou de komende maanden weleens groot kunnen blijven, door de recente stijging van het aantal infecties in de Verenigde Staten en Europa", aldus een marktkenner.