DETROIT - General Motors (GM), de grootste autofabrikant ter wereld, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 1,6 miljard dollar (ruim 1,3 miljard euro). In dezelfde periode van 2004 was er nog een nettowinst van 315 miljoen dollar.

Exclusief eenmalige posten kwam het verlies uit op 1,1 miljard dollar, zo heeft het Amerikaanse concern maandag bekendgemaakt.

Ziektekosten

De cijfers zijn slechter dan analisten hadden verwacht. Toch schoot de beurskoers van GM maandag bij het begin van de handel op Wall Street omhoog met 12 procent doordat het concern nieuwe maatregelen aankondigde om uit de problemen te komen. Met de vakbond United Auto Workers (UAW) is een voorlopig akkoord gesloten over een forse vermindering van de uitgaven voor ziektekosten.

Fabrieken dicht

Verder gaan nog meer fabrieken dicht ten koste van 25.000 arbeidsplaatsen en overweegt het concern zijn winstgevende financieringstak GMAC te verkopen.

De eenmalige posten in het derde kwartaal bestonden uit 805 miljoen dollar aan afschrijvingen in Noord-Amerika en Europa, 56 miljoen dollar aan reorganisatiekosten in Europa en een belastingvoordeel van 311 miljoen dollar.

Marktaandeel

De autodivisie van GM leed in het derde kwartaal een verlies van 1,6 miljard dollar. Dat kwam voor rekening van Noord-Amerika en Europa. Het concern verloor daar marktaandeel. In de rest van de wereld was er winst. De belangrijkste positieve bijdrage kwam opnieuw van GMAC. De nettowinst van het financieringsbedrijf steeg van 620 miljoen dollar tot een record van 675 miljoen dollar. De totale omzet van GM groeide met ruim 5 procent tot 47,2 miljard dollar.