De Nederlandse reissector zit al 46 weken vrijwel onafgebroken 'op slot' en blijft dat tot eind maart, zei premier Rutte dinsdagavond. Reiskoepel ANVR heeft er geen begrip voor dat de reissector als enige nog tien weken op slot gaat. Touroperator Corendon laat weten dat het waarschijnlijk is dat alle reizen tot eind maart geschrapt worden.

"Daar beslissen we woensdag formeel over, maar dat zit er wel in", aldus CEO Steven van der Heijden van Corendon. "We hebben ook goed in onze oren geknoopt dat Rutte heeft gezegd dat als je bedrijf van de ene op de andere dag wordt gesloten, we dan op de overheid moeten kunnen rekenen."

Op de persconferentie van het kabinet van 14 december, werd opgeroepen om in ieder geval tot medio maart niet op vakantie te gaan. Die oproep is nu verlengd tot en met eind maart. "Vele sectoren hebben het zwaar en doen er alles aan om het hoofd boven water te houden. Maar de reissector is wel het zwaarst getroffen", aldus de ANVR.

"Het is wel vreemd dat wij als reissector een ander tijdspad krijgen dan andere sectoren, waarbij steeds wordt gekeken naar wat de huidige situatie is", zegt een woordvoerder van de koepel.

Volgens de ANVR is het aantal boekingen nu minimaal, alhoewel mensen wel snakken naar vakantie. "Net als andere branches hebben we te maken met enorme kosten. We gaan er dan ook vanuit dat we in aanmerking komen voor de aanvullende maatregelen."