De AEX-index bereikte vrijdagochtend met een stand van iets boven de 644 punten het hoogste punt sinds januari 2001, meldt RTL Nieuws. De hoge aandelenkoersen zijn mede ingegeven door het goede nieuws over de coronavaccins van de laatste weken. Ook andere indices, zoals de Nasdaq, doen het momenteel zeer goed.

Op vrijdagochtend zorgden onder meer chipmachinefabrikant ASML en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voor een stijging van de AEX. Financieel dienstverlener Aegon en metaalproducent ArcelorMittal deden het juist minder goed.

De AEX-index kreeg een flinke knauw in maart, bij de uitbraak van de COVID-19-pandemie. Daarna steeg de index weer gestaag, om gedurende de zomer en het eerste deel van het najaar te stabiliseren. Sinds eind oktober lopen de koersen weer sterk op, door onder meer het nieuws dat er goede testresultaten zijn geboekt met diverse coronavaccins.

Ook de aandelenbeurzen in New York bereiken recordhoogtes. De Dow-Jonesindex eindigde donderdag 0,7 procent hoger op 31.041,13 punten. De breed samengestelde S&P 500 (3.803,79 punten) won 1,5 procent en technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 2,6 procent bij en kwam uit op 13.067,48 punten. Voor alle drie de graadmeters waren dat nieuwe records.

Optimisme over de snelle komst van aanvullende economische steunpakketten tegen de coronacrisis overheerste op Wall Street, nu Democraten in beide kamers van het Amerikaanse Congres een meerderheid hebben.