Banken en Geldmaat, een gezamenlijk netwerk van geldautomaten van de grote banken, hebben vrijdag op advies van de politie besloten om alle ruim vijfhonderd zogeheten sealbagautomaten te sluiten. Dat zijn geldautomaten die bestemd zijn voor het afstorten van geld door ondernemers. De banken doen dit omdat een nieuwe vorm van plofkraak risico's voor gebruikers en voorbijgangers kan opleveren.

Eerder deze week werd een plofkraak gepleegd bij een sealbagautomaat in Enkhuizen. De plofkraak veroorzaakte flinke schade, maar nu blijkt ook dat de criminelen een nieuwe manier gebruikten waarbij niet-ontplofte explosieven kunnen achterblijven in de automaat.

Daardoor ontstaan er risico's op persoonlijke ongelukken bij gebruikers, medewerkers en passanten en hebben de banken en Geldmaat besloten om alle sealbagautomaten voorlopig te sluiten. Ondernemers die hun geld willen storten kunnen voorlopig terecht bij geldstortautomaten van de banken en Geldmaat, opgeteld zijn dat er naar schatting meer dan duizend.