Rond de jaarwisseling is voor zo'n 6 miljoen euro aan particuliere schade aan woningen en auto's aangericht. Dat betekent volgens eerste berekeningen een daling van 60 procent ten opzichte van een regulier Oud en Nieuw, zo meldt het Verbond van Verzekeraars donderdag. Een 'gebruikelijk' schadebedrag is 14 miljoen euro.

Ook het aantal meldingen van verzekerden viel kleiner uit, zo laat het Verbond van Verzekeraars weten. Bij Stichting Salvage, die namens de gezamenlijke verzekeraars de eerste hulp na brand, storm en waterschade verzekert, kwamen 56 procent minder meldingen binnen.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling was er onder andere minder schade door vuurwerk dan een jaar eerder. Waar vuurwerk een jaar eerder nog bij de helft van het totale aantal branden een rol speelde, was dat tijdens de afgelopen jaarwisseling nog bij 20 procent van het aantal branden het geval.

Op de particuliere inboedel- en opstalverzekering werd ongeveer 60 procent minder vaak dan normaal een beroep gedaan, terwijl het aantal claims op particuliere autoverzekeringen zo'n 40 procent kleiner was dan normaal.

"Door de huidige coronasituatie waren er deze jaarwisseling minder incidenten, zoals woningbranden en autobranden", aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. Wel zegt hij dat elke verwoeste auto er een te veel is.

"Tijdens Oud en Nieuw zijn er desondanks de nodige auto's in vlammen opgegaan. Omdat autobrand alleen gedekt is bij allrisk en beperkt casco, zien verzekeraars alleen deze claims en niet van voertuigen die WA verzekerd zijn."

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt ten slotte dat het genoemde bedrag van 6 miljoen euro niet de werkelijke verzekerde schade van de jaarwisseling is. Deze zal hoger uitvallen, aangezien medische kosten er niet bij inbegrepen zijn en de schadebedragen voor de zakelijke markt nog niet bekend zijn.