Saoedi-Arabië zegt dinsdag bij monde van energieminister Abdulaziz Bin Salman Al Saud dat het de olieproductie vrijwillig zal terugschroeven van ruim 9 miljoen vaten per dag tot 8.125.000 vaten per dag. Dit moet de olieprijs opdrijven en de wereldwijde energiemarkt ondersteunen, aldus de minister.

De minister zei verder dat de stap gezien moet worden als gebaar van goede wil van kroonprins Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz Al Saud. Hij hoopt dat andere landen het voorbeeld van Saoedi-Arabië zullen volgen. De productiebeperkingen van het land duren in ieder geval tot en met maart.

De beperking komt boven op de eveneens op dinsdag gemaakte afspraken over het terugschroeven van de productie tussen de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en andere olieproducenten, waaronder Rusland. Daarnaast valt de aankondiging van Saoedi-Arabië samen met de verzoening van eerder op dinsdag met Qatar, dat drie jaar lang geïsoleerd was.

De olie- en gasindustrie is de economische motor van Saoedi-Arabië en vertegenwoordigt zo'n 70 procent van de exportinkomsten van het land. Het koninkrijk heeft een olieprijs van ongeveer 60 dollar per vat nodig om aan oliewinning te kunnen verdienen. De oliesoorten uit het Midden-Oosten worden op dit moment verhandeld voor ongeveer 51 dollar per vat.

Saoedi-Arabië heeft met 297,7 miljard vaten de grootste oliereserves ter wereld na Venezuela. Het koninkrijk zou daarmee in theorie op het huidige tempo nog ruim 284 jaar olie kunnen winnen.