PEMBROKE - Een feestje van 1 miljoen dollar op Sardinië, 6000 dollar voor een douchegordijn en 15.000 dollar voor een paraplubak voor de hond. Niets was Dennis Kozlowski teveel om voor eigen gerief rekeningen bij Tyco International te declareren. Het Amerikaanse concern deed dinsdag een boekje open over de uitspattingen van zijn voormalige bestuursvoorzitter.

Het geopenbaarde gedrag is een nieuwe deuk in de geloofwaardigheid van het Amerikaanse bedrijfsleven en brengt Kozlowski in grote moeilijkheden. Vorige week stelde een New Yorkse aanklager hem al in staat van beschuldiging.

Kozlowski wordt ervan verdacht samen met zijn financieel directeur Mark Swartz 170 miljoen dollar te hebben gestolen, wat de twee overigens ontkennen. Aanklager Robert Morgenthau beschuldigt de voormalige top van Tyco van het leiden van een criminele onderneming. Ook de beurscommissie SEC zit de twee op de huid.

Uit gegevens van Tyco blijkt dat Kozlowski zeker voor bijna 62 miljoen dollar aan persoonlijke leningen van Tyco heeft gekregen voor 'verhuiskosten', waarvan de directie, waarvan Kozlowski deel uitmaakte, later 33 miljoen kwijtschold. Ook andere topmanagers profiteerden van deze 'vrijgevige houding'. Swartz kreeg 33 miljoen dollar en de juridisch adviseur Mark Belnick ruim 14 miljoen dollar. Zij hoefden eveneens het merendeel niet terug te betalen.

Een deel van de uitspattingen was sinds juni al naar buiten gekomen kort na het aftreden van Kozlowski. De topman stapte op nadat The New York Times melding had gemaakt van een strafrechtelijk onderzoek tegen zijn persoon wegens belastingontduiking.

Tyco is door alle onthullingen op de beurs sterk in waarde gedaald, waardoor het concern zich genoodzaakt voelde de aantijgingen te onderzoeken. Tyco verklaarde dinsdag dat Kozlowski en de zijnen zich zeker vijf jaar hebben beziggehouden met illegale activiteiten.

Tyco is een onderneming waar meer dan 250.000 mensen werken. Het concern maakt onder meer brandbeveiligingssystemen, plastics en elektrische/elektronische componenten.