Het media- en winkelbedrijf Lagardère heeft van de Franse overheid een garantie gekregen op een lening van 465 miljoen euro, zo valt zondag in het Franse staatsblad Journal Officiel te lezen. Daarmee moeten de economische gevolgen van de coronacrisis voor het bedrijf verzacht worden. Lagardère is onder meer eigenaar van stationssnackbar Smullers.

De coronapandemie was desastreus voor de inkomsten van Lagardère. De omzet van de winkeldivisie, die vooral is gericht op reizigers op luchthavens en treinstations, kelderde door alle reisbeperkingen met 66 procent in het derde kwartaal van vorig jaar. In de eerste helft van 2020 vielen de verkopen al 55 procent lager uit dan een jaar eerder. Lagardère heeft naast Smullers-snackbars ook kledingwinkels op Schiphol.

De waarborg, die zondag in het Franse staatsblad is aangekondigd, geldt voor een lening die twaalf banken verstrekken aan Lagardère. Onder andere BNP Paribas, Société Générale en het Duitse Commerzbank nemen een deel van de financiële injectie voor hun rekening.

Lagardère is naast zijn winkelactiviteiten ook bekend als uitgevers- en mediabedrijf. Het is de eigenaar van onder meer Hachette, de grootste uitgeverij van Frankrijk, en woordenboekenmaker Larousse. Daarnaast vallen het tijdschrift Paris Match, de krant Le Journal du Dimanche en radiozender Europe 1 onder het concern.