AMSTERDAM - Nederlanders schamen zich als zij te veel uitgeven. Mannen zijn meestal te veel geld kwijt aan stappen, vrouwen bezondigen zich vooral aan grote uitgaven voor uiterlijke verzorging. Ook bij de dagelijkse boodschappen, de auto en hobby's laten veel mensen het geld rollen. Met schaamte als gevolg.

Een en ander blijkt uit onderzoek, in opdracht van InterBank, onder 546 Nederlanders. Ruim een op de tien Nederlanders zegt vaak dingen te kopen waar hij of zij achteraf spijt van heeft. Eveneens 10 procent schaamt zich voor de manier waarop ze met geld omgaan.

Van de mannen beschuldigt 23 procent zichzelf ervan geld over de balk te smijten tijdens een avondje stappen en voor uitgaven aan de auto. Van de vrouwen vindt 15 procent dat zij te veel uitgeeft om goed verzorgd voor de dag te komen.

'Zelfverrijking'

Niet alleen is er ergernis over het eigen koopgedrag, de bestedingen van de partner irriteren ook veel mensen. Een op de tien vrouwen vindt dat haar partner geld verbrast aan audio- en video-apparatuur. In plaats van deze 'zelfverrijking' heeft een op de vijf vrouwen liever dat haar man meer geld aan haar besteedt.

Ruzie

Ruim een op de vijf mannen vindt dat het wel minder kan met de uitgaven van zijn vrouw op het gebied van de uiterlijke verzorging. Een kleine meerderheid van de Nederlanders vindt dat de partner niets te maken heeft met de eigen inkomsten en uitgaven, vrouwen meer dan mannen. 43 procent vindt het normaal om verantwoording af te leggen. Over dit onderwerp heeft 19 procent geregeld ruzie.