De Verenigde Staten passen een aantal tarieven op Europese producten aan, omdat de Europese Unie volgens de Amerikanen niet de juiste gegevens heeft gebruikt bij het opleggen van extra tarieven aan de VS. Dat maakte het Amerikaanse Office of Trade Representative bekend.

Het gaat onder meer om vliegtuigonderdelen uit Frankrijk en Duitsland en bepaalde soorten cognac en niet-mousserende wijn uit die landen.

De economische grootmachten slaan elkaar al jaren om de oren met tarieven als onderdeel van een langslepend conflict met betrekking tot vermeende subsidies op vliegtuigen van Airbus (Europa) en Boeing (VS).

De Amerikanen kregen in oktober 2019 toestemming van Wereldhandelsorganisatie WTO om extra tarieven op 7,5 miljard dollar (ruim 6 miljard euro) aan importwaarde vanuit de EU op te leggen. Volgens de VS hebben ze daarbij gekeken naar de cijfers van het jaar ervoor om te bepalen hoeveel producten daardoor geraakt zouden worden.

"In september van dit jaar kreeg de EU toestemming voor het opleggen van tarieven op een invoerwaarde van 4 miljard dollar. Maar daarbij heeft de EU gegevens gebruikt uit de periode waarin de handel sterk was teruggelopen als gevolg van de uitbraak van COVID-19", zeggen de Amerikanen. Daardoor zou een vertroebeld beeld zijn ontstaan. Door de nieuwe heffingen zou een en ander weer "in balans" zijn.

De Europese Commissie is kritisch op de nieuwe heffingen van de VS. Volgens Brussel bemoeilijkt de Amerikaanse beslissing de onderhandelingen die momenteel gaande zijn tussen beide kampen.

De commissie voegt eraan toe te hopen dat het met de nieuwe president Joe Biden snel tot een nieuwe akkoord komt. "De EU zal zo vroeg mogelijk in overleg treden met de nieuwe Amerikaanse regering om een structurele oplossing te vinden voor dit geschil", aldus de commissie in een verklaring. Biden treedt aan op 20 januari.