De Europese Unie (EU) en China zijn het na bijna zeven jaar onderhandelen woensdag eens geworden over een overeenkomst waardoor Europese bedrijven makkelijker toegang moeten krijgen tot China. Het zal mogelijk nog wel een jaar duren voordat de overeenkomst in werking treedt.

Europese bedrijven krijgen dankzij de overeenkomst in China toegang tot sectoren als elektrische auto's, private ziekenhuizen, vastgoed, de advertentiemarkt, clouddiensten en diensten in de luchtvaart. Het zal niet meer zoals nu altijd nodig zijn dat Europese bedrijven een Chinese partner hebben voordat ze de markt kunnen betreden.

Ook zal China niet langer eisen dat bedrijven hun technologie prijsgeven, het land zal ook meer openheid van zaken geven over de subsidies die het verstrekt aan bedrijven van eigen bodem en mogen staatsbedrijven geen buitenlandse investeerders meer 'discrimineren'.

Eerder sloot de VS al een soortgelijke overeenkomst met de Chinezen, bekend als de eerste fase van het handelsakkoord dat moet volgen op jaren van conflicten.