In 2021 worden minder nieuwbouwwoningen opgeleverd, zo meldt het ING Economisch Bureau woensdag. De denktank rekent voor volgend jaar op 65.000 nieuwe huizen, een daling van 5,8 procent ten opzichte van dit jaar.

Daarmee komt de daling van het aantal opleveringen in een stroomversnelling, aangezien dat met een aantal van 69.000 dit jaar 2,1 procent lager ligt ten opzichte van 2019.

ING wijst naar een beperkte vergunningverlening, oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid bij consumenten door de coronacrisis als oorzaken.

Daardoor loopt het woningtekort in Nederland nog verder op. Onder meer makelaars en de Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben de afgelopen tijd al regelmatig een oproep gedaan om meer woningen bij te laten bouwen.

In een rapport over de bouw constateerde ING verder dat de volumekrimp in de sector afgelopen jaar is uitgekomen op zo'n 1 procent. De beperkte krimp was onder meer te danken aan kleine bouwbedrijven, die hun omzetten zagen aandikken.

De omzet ging omhoog omdat consumenten juist in coronatijd hun huis lieten opknappen. "Het effect van de coronacrisis wordt in 2021 wel zichtbaar. Naar verwachting krimpt de sector dan met 4 procent", waarschuwt ING. Dat komt door een kleinere financiële ruimte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen.