De aandelenbeurzen hebben een eindsprint ingezet. Nadat de Amerikaanse beurzen maandag al recordstanden hadden neergezet en de Japanse Nikkei op de hoogste stand in dertig jaar was geëindigd, staat de Amsterdamse AEX-index dinsdag op het hoogste niveau van dit jaar.

In de loop van de ochtend noteerde de index een stand van 632,52 punten, het hoogste niveau sinds medio februari, voor het uitbreken van de coronacrisis.

Beleggers putten hoop uit het coronavaccin dat in steeds meer landen wordt verstrekt, het rondkomen van een Brexit-deal en de zegen van de Amerikaanse president Donald Trump voor het omvangrijke coronasteunpakket in de Verenigde Staten.

De graadmeter van de Amsterdamse beurs begon dit jaar op 604,58 punten en koerst af op een jaarwinst van 4,6 procent. Ten opzichte van 16 maart, toen met 389,60 punten het dieptepunt van het jaar werd bereikt, is de AEX met ruim 62 procent gestegen.

Ook de Britse FTSE 100 staat dinsdag op het hoogste niveau sinds begin maart. Daar juichen beleggers vooral het rondkomen van de Brexit-deal toe. In Londen wordt na een lang weekend voor het eerst weer gehandeld.