Dick Benschop, de topman van Schiphol, verwacht niet dat de grootste luchthaven van Nederland voor 2024 of 2025 terug is op het oude niveau. Dat zegt de directeur zaterdag in een interview met Het Parool.

Hoewel de coronavaccins in aantocht zijn, zal het nog wel even duren voor dat alles bij het oude is, stelt Benschop. Hij verwacht wel dat de luchthaven vanaf het tweede kwartaal van 2021 de positieve gevolgen van het vaccin zal ervaren.

De overheidssteun voor KLM, goed voor de helft van het verkeer op Schiphol, is bovendien een opsteker, zegt de luchthavendirecteur. "Het is fijn om te zien dat Nederland KLM helpt, dat is cruciaal. We vormen met zijn allen één systeem, luchtvaartmaatschappijen, afhandelaren, bedrijven."

Maar het virus biedt Schiphol ook een tweede kans. "De terugval geeft ons een aantal jaar voor gecontroleerd herstel. Met minder hinder en overtuigende stappen qua duurzaamheid. Daarmee gaat de belasting van Schiphol behoorlijk omlaag terwijl de opbrengsten, maatschappelijk en economisch, toenemen."

Onlangs bleek uit een enquête in opdracht van het kabinet dat de helft van de Nederlanders voor krimp van de luchtvaart is. Vier jaar geleden was dat nog 14 procent. "Dat is een signaal dat het anders moet", aldus de Schiphol-topman.