WOERDEN - FNV Ledenservice gaat arbeidsplaatsen schrappen, in navolging van geldschieter FNV Bondgenoten. Nu werken er nog 393 mensen. Dat aantal wordt teruggebracht tot 235, zo heeft een woordvoerder dinsdag gezegd. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

De juridische dienst FNV Ledenservice wordt voor driekwart gefinancierd door FNV Bondgenoten en verder door FNV Bouw. Bondgenoten verkeert echter in financiële problemen. Het handelt daarom steeds meer klachten van leden in eigen huis af, in plaats van ze door te verwijzen naar Ledenservice. Vorige week kondigde de vakbond aan zelf tweehonderd banen te schrappen.

Doordat leden minder snel bij Ledenservice terecht komen, vreest de dienst dat zijn omzet daalt van 32,7 miljoen euro vorig jaar naar 22,7 miljoen euro in 2004. Het aantal behandelde zaken loopt dit jaar met zo'n 35 procent terug. Volgend jaar verwacht Ledenservice nog minder dossiers af te werken.

Om de kosten verder terug te dringen, worden ook vier van de negen kantoren gesloten. De plannen moeten nog worden besproken met de ondernemingsraad en met de betrokken vakbonden. Vakbond De Unie, die twintig leden heeft bij het FNV-onderdeel, kritiseert de voorgenomen reorganisatie. De vakbond zegt steeds geen informatie te krijgen over de plannen. "Wij krijgen zo geen kans om op te komen voor onze leden", aldus een woordvoerder.

"Dat is heel jammer. Aan de FNV kun je de belangenbehartiging hier niet overlaten, omdat die zelf betrokken is. De FNV is verantwoordelijk is voor de problemen van Ledenservice."