Verzekeraar NN heeft een boete van 400.000 euro gekregen voor het organiseren van een snoepreisje naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarmee heeft de schadeverzekeraar het verbod op het geven van provisie overtreden, stelt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag.

De reis werd in 2016 georganiseerd voor twaalf medewerkers van financiële dienstverleners waarmee de verzekeraar samenwerkte. De tak van NN die de reis aanbood, viel op dat moment nog onder Delta Lloyd. Maar dat bedrijf is inmiddels opgegaan in NN, waardoor die verzekeraar de boete krijgt opgelegd.

Volgens de AFM is een reisje een niet-toegestane vorm van beloning. Dat geldt zelfs als de deelnemers zelf alle kosten zouden dragen. Dat was in deze zaak niet het geval, want de exclusiviteit van de reis vormt ook een beloning.

Het provisieverbod is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat tussenpersonen geen ander belang dan dat van de klant hebben om een bepaald product aan te bieden. Adviseurs en beleggers mogen daardoor geen vergoeding of beloning ontvangen van de aanbieder van onder meer pensioen- en schadeverzekeringen.