AMSTERDAM - Philips heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Het elektronicaconcern zag zowel de nettowinst als de omzet stijgen.

De nettowinst kwam uit op 1,44 miljard euro tegen 1,17 miljard in het derde kwartaal vorig jaar. De omzet steeg met 5 procent tot 7,63 miljard euro. Analisten hadden in doorsnee op een omzetdaling gerekend. Op de beurs in Amsterdam stond het aandeel na bijna een uur handel 2,9 procent hoger op 21,85 euro.

Groei

Philips meldde maandag dat bij bijna alle belangrijke productdivisies een sterke groei werd gerealiseerd. Alleen de divisie halfgeleiders bleef achter met een omzetgroei van 2 procent.

Het concern zegt op schema te liggen om zijn financiele doelstellingen voor dit jaar te halen. Het vierde kwartaal wordt "opnieuw een solide kwartaal", aldus Philips in een verklaring. De zwakkere omstandigheden op de consumentenmarkten in het afgelopen kwartaal konden volgens het concern worden overwonnen met innovatieve producten, zoals nieuwe platte tv's en scheerapparaten.

Aandelen

De winstgroei in het derde kwartaal was vooral te danken aan de verkoop van enkele aandelenbelangen, onder meer in de Taiwanese chipfabrikant TSMC, LG.Philips LCD en Atos Origin. Philips kon daardoor een boekwinst bijschrijven van bijna 1,1 miljard euro. In het derde kwartaal vorig jaar was de beursgang van dochteronderneming Navteq goed voor een eenmalige winst van 635 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat bedroeg 442 miljoen euro. Dit is een flinke daling ten opzichte van de 1,02 miljard euro in het derde kwartaal van 2004, maar toen kon de opbrengst uit beursgang van Navteq worden meegenomen. Exclusief bijzondere baten is het bedrijfsresultaat vergelijkbaar met dat van vorig jaar, aldus Philips.

In het afgelopen kwartaal boekte de divisie huishoudelijke apparaten de hoogste omzetgroei, 15 procent tot 519 miljoen euro. Consumentenelektronica, de grootste divisie van Philips, zag de inkomsten met 11 procent toenemen tot 2,54 miljard euro. Bij de overige activiteiten lag de groei onder de 10 procent.

Elektronica

Consumentenelektronica droeg met 164 miljoen euro het meest bij aan het bedrijfsresultaat. Dit was echter vooral het gevolg van het afstoten van de productie van pc-monitoren aan het Taiwanese TPV Technology. De divisie medische systemen, die Philips als veelbelovend beschouwt, was goed voor een bedrijfsresultaat van 155 miljoen euro.

Philips zegt nog steeds op overnamepad te willen gaan. Het concern wil daarmee de divisies huishoudelijke apparaten, medische systemen en mogelijk verlichting versterken. Financieel directeur Pierre-Jean Sivignon verklaarde dat Philips niet overhaast te werk zal gaan. In het derde kwartaal werd al een belang in Lumileds (verlichting) uitgebreid en de Amerikaanse IT-onderneming Stentor aangekocht voor versterking van de medische tak.