Luchtvaartmaatschappijen KLM, easyJet en British Airways hebben vanwege het vliegverbod voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk op zondag reeds tientallen vluchten geschrapt. De twee vluchten van Ryanair naar Eindhoven die dit jaar nog op de kalender stonden, zijn inmiddels ook gecanceld.

Bij de KLM gaat het om zeventien passagiersvluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk, bij British Airways (BA) om negen en bij easyJet om nog eens vier vluchten. Op maandag en dinsdag gaat het om vergelijkbare aantallen annuleringen, zo blijkt uit meldingen op de sites van de luchtvaartmaatschappijen.

Woordvoerders van KLM en Schiphol kunnen nog niet zeggen hoeveel passagiers door het verbod getroffen worden. De impact wordt in de komende dagen gemonitord.

De vluchten van onder meer KLM en BA die nog wel in het aankomstschema staan, zijn vluchten zonder passagiers. Zo vliegt KLM mét passagiers naar het Verenigd Koninkrijk om vervolgens met vracht terug te keren naar Schiphol.

Ook België neemt maatregelen

Het kabinet heeft het reisverbod ingevoerd vanwege een mutatie van het coronavirus. Deze besmettelijkere variant van het virus is onlangs in het Verenigd Koninkrijk ontdekt en is begin december ook aangetroffen in Nederland, zo schreef het ministerie van Volksgezondheid zaterdagavond.

Het verbod op vluchten met passagiers uit het VK is op 20 december om 6.00 uur ingegaan en zal tot uiterlijk 1 januari gelden. De Belgische regering besloot zondag het Nederlandse voorbeeld te volgen. Volgens persbureau Belga geldt het reisverbod vanaf middernacht en in eerste instantie voor een periode van 24 uur.

Dit heeft gevolgen voor de Eurostar van en naar London, die daarom gedurende het Belgische inreisverbod niet zal rijden.