Nu de hele wereld vanuit Nederland op code oranje staat, houdt KLM er rekening mee dat het aantal vluchten weer verder wordt ingeperkt. Dat zegt een woordvoerder woensdag desgevraagd tegen NU.nl.

"De precieze impact is op dit moment nog niet duidelijk, maar feit is dat minder vraag naar vliegtickets vanuit de Nederlandse markt gevolgen kan hebben voor het aantal vluchten dat KLM uitvoert", aldus de woordvoerder. KLM vliegt deze maand minder dan de helft van het aantal vluchten ten opzichte van december vorig jaar.

Vanaf woensdag hebben alle landen en gebieden in de wereld minimaal het reisadvies oranje, wat betekent dat reizen wordt afgeraden tenzij echt noodzakelijk. "Boek geen vakantie", luidt ook het advies van de Rijksoverheid.

KLM stelt dat het nieuwe reisadvies "een harde maatregel" is "die het economisch herstel van de luchtvaart weer verder achteruit zet." Het is niet zo dat maatschappijen helemaal niet meer vliegen als landen op oranje staan.

Volgens KLM zijn er verschillende redenen waarom nog wel op die landen gevlogen wordt. "Zoals het vervoeren van hulpverleners of diplomaten, en niet-Nederlanders die via Schiphol vliegen en geen of een ander reisadvies van hun nationale overheid hebben."

Ook vervoeren KLM en andere maatschappijen veel vracht en sinds het begin van de coronacrisis ook in toenemende mate medische hulpgoederen. "Dat staat los van de codering van het betreffende land."

Transavia stopt niet zomaar met vliegen

Transavia vliegt nu nog ongeveer acht keer per week naar de Canarische Eilanden. Dat gebied stond nog op code geel, maar is nu ook oranje. "We zullen nooit zomaar stoppen met de vluchten", zegt een woordvoerder van de maatschappij.

Transavia vliegt ook nog op andere landen die al langer op oranje staan. "We bekijken of we nog verdere aanpassingen in ons netwerk doen."

Ten opzichte van dezelfde tijd vorig jaar vliegt Transavia nog ongeveer 20 procent van het netwerk, met 15 procent van de passagiers.