AMSTERDAM - Een nieuw opgerichte stichting spant een rechtszaak aan tegen de Staat om de herkeuringen van WAO'ers ongedaan te krijgen. De stichting Collectieve Rechtsvordering (CORV) wil optreden namens iedereen die moet worden herkeurd, zo meldde ze zondag.

De herkeuringen zijn volgens CORV onrechtmatig. De WAO moet gezien worden als een normale verzekering. Het kabinet heeft de polisvoorwaarden gewijzigd, nadat mensen al schade hadden geleden. CORV vergelijkt de herkeuringen met een brandverzekering, waarvan de voorwaarden veranderen als het huis is afgebrand.

Arbeidsongeschikt

Volgens CORV zullen zo'n 150.000 mensen met een WAO-uitkering er flink in inkomen op achteruit gaan, omdat ze minder of helemaal niet meer arbeidsongeschikt zullen worden verklaard. Het verlagen of stopzetten van de uitkering is zelfs in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, aldus de organisatie.

CORV is in augustus van dit jaar opgericht. De stichting is een initiatief van Jan de Jong, hoofd van het Bureau beroepsziekten van vakcentrale FNV. In de raad van advies zit onder anderen oud-FNV voorzitter Lodewijk de Waal. "In mijn jaren bij de vakbeweging ben ik veel mensen tegengekomen die tussen de raderen van ambtelijke molens raakten. Een club die het risico wil nemen voor die mensen op te komen, heeft uiteraard mijn steun", schrijft De Waal op de website van CORV.

Schadeclaim

WAO'ers kunnen zich op de internetpagina aanmelden bij de stichting. Zij moeten wel 30 euro betalen om zich bij de juridische procedure aan te sluiten. Als CORV de zaak wint, volgt een schadeclaim.

Goedgekeurd

Met de herkeuring van WAO'ers is vorig jaar oktober begonnen. In totaal moeten 325.000 mensen opnieuw worden beoordeeld. Dat gebeurt volgens nieuwe, strengere normen. Eerder dit jaar bleek dat ongeveer de helft van de mensen die tot dan toe waren herkeurd, deels of geheel zijn goedgekeurd. Dat was meer dan verwacht.