DEN HAAG - Uwe Bergheim, topbestuurder van de Duitse KPN-dochter E-Plus, heeft zijn vertrek aangekondigd. KPN liet zondag weten dat hij eind dit jaar het mobieletelecombedrijf verlaat.

Bergheims vertrek komt niet als een verrassing. KPN besloot eerder dit jaar om de topman van zijn Belgische dochteronderneming BASE, de Zuid-Afrikaan Stan Miller, ook de leiding over de Duitse activiteiten te geven. Bergheim had die functie vanaf september 2000 vervuld.

Groei

Onder Bergheim heeft E-Plus zijn klantenbestand zien groeien van 5,3 miljoen naar 9,8 miljoen. In mei dit jaar zei KPN-topman Ad Scheepbouwer echter dat de groei hem niet snel genoeg ging. De aanstelling van Miller boven Bergheim moest daar verandering in aanbrengen.

Miller was er in België in geslaagd om marktaandeel te winnen door zich te richten om specifieke groepen waar marktleider Proximus minder sterk was vertegenwoordigd. Daarbij ging het onder anderen om expats (emigranten), minderheden en jongeren.

Concurrenten

De afgelopen maanden heeft E-Plus diverse initiatieven aangekondigd om klanten bij concurrenten weg te kapen. Zo introduceerde het bedrijf twee prijsvechtersmerken, Simyo en BASE, en recentelijk nog een merk dat zich speciaal op de Turkse bevolking in Duitsland richt. Daarnaast gaat E-Plus het aantal eigen winkels fors uitbreiden.

Een woordvoerder van KPN noemde het vertrek van Bergheim "een logische ontwikkeling". "E-Plus gaat met de strategie van meerdere merken een nieuwe kant op." Bergheim weet nog niet wat hij gaat doen na zijn vertrek. KPN kon niets zeggen over zijn vertrekregeling.