BRUSSEL - De opvolger van de failliete Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, SN Brussels Airlines, denkt in het laatste kwartaal een positief bedrijfsresultaat te kunnen boeken. In het eerste halfjaar was er een negatief resultaat van 50 miljoen euro.

Dat zei SN-topman Rob Kuijpers dinsdag bij een presentatie van de toekomstplannen. Volgens hem draait het bedrijf, dat eind vorig jaar is opgericht in een turbulente periode in de Belgische luchtvaart, veel beter dan de eigen verwachtingen. Voor het jaar als geheel zal het verlies minder dan 80 miljoen euro zijn.

Kuijpers kondigde aan dat SN Brussels Airlines nauw gaat samenwerken met British Airways. Zo kunnen passagiers vanuit Brussel via Londen over de hele wereld vliegen. SN vliegt alleen binnen Europa en naar Afrika. Kuijpers sluit uit dat BA aandeelhouder wordt van SN.

Met de Afrikaanse bestemmingen, voor Sabena al een melkkoe, is SN in mei begonnen na enige aarzeling. Kuijpers: "Het was de grootste gok sinds onze start en het is een doorslaand succes." Het aanloopverlies van 6 miljoen euro op Afrika is nu al goedgemaakt.

De samenwerking met de Britten moet ook klanten lokken voor de SN-lijnen, vaak naar bestemmingen waar nauwelijks Westerse maatschappijen heen vliegen zoals Luanda in Angola.

Ook met het Tsjechische CSA en het Poolse LOT werkt SN samen. De jarenlange relatie met Virgin echter, die nog stamt uit de Sabena-tijd, lijkt tot een eind te komen. Tussen de twee heeft altijd al een haat-liefdeverhouding bestaan.