Tesla moet tijdelijk stoppen met het kappen van bomen op de plek waar het bedrijf zijn nieuwe Duitse fabriek wil bouwen. Natuurverenigingen vermoeden dat er onder de grond slangen bezig zijn met hun winterslaap. De lokale autoriteiten hebben de Amerikaanse autobouwer daarom verzocht de werkzaamheden tijdelijk te staken.

Tesla maakte vorig jaar bekend dat het in Grünfeld, in het oosten van Duitsland, een 'gigafabriek' wil bouwen. Volgens de plannen zou deze medio 2021 gereed moeten zijn. Tesla wil daar de Model Y bouwen.

Om de fabriek te kunnen realiseren moeten er bomen worden gekapt. Daar was al mee gestart, maar het vermoeden bestaat dat een aantal exemplaren van de coronella austriaca (gladde slang) er bezig zijn aan hun winterslaap. Dat geldt eveneens voor de zandhagedis. Het kappen van bomen zou de dieren in gevaar kunnen brengen.

De autofabrikant kreeg eerder al kritiek van de lokale bevolking. Inwoners vreesden dat de fabriek veel water zou gebruiken. Tesla heeft daarom toegezegd zijn toekomstige waterverbruik flink terug te brengen.