FNV zal namens twaalf maaltijdbezorgers een claim neerleggen bij Deliveroo voor de nabetaling van loon op basis van de cao Beroepsgoederenvervoer, zo meldt de vakbond maandag.

De cao was destijds niet van toepassing, ondanks dat de bezorgers in dienst waren. Ze kwamen vervolgens op straat te staan, omdat Deliveroo besloot alleen nog maar met zzp'ers te werken.

Vorig jaar zette de rechter hier een streep door en werd tevens geoordeeld dat de cao van toepassing was. Het bedrag per bezorger kan volgens FNV oplopen tot meer dan 8.000 euro. De eis voor nabetaling vloeit volgens de vakbond voort uit de weigering van Deliveroo om achterstallige pensioenpremies betalen.

Het bedrijf zei na de uitspraak van de rechter in 2019 de achterstallige premies pas te zullen betalen wanneer de rechter in hoger beroep hetzelfde oordeelt. Deze uitspraak wordt begin volgend jaar verwacht.

“Deliveroo werkt met zzp'ers omdat dit de flexibiliteit biedt die de riders juist waarderen. Deliveroo-riders zijn vrij om te kiezen of, wanneer en waar ze werken en kunnen met meerdere bedrijven tegelijk werken. Ook staat het hen vrij om werk zonder consequenties te kunnen accepteren of afwijzen. Riders zouden deze mate van controle en vrijheid worden ontzegd als ze verplicht worden geclassificeerd als werknemers, zoals de FNV wil", zegt een woordvoerder in een reactie.

Deliveroo zegt dat hun huidige model bovendien in overeenstemming is met het recente precedent van het Europese Hof van Justitie.

"In verschillende rechterlijke uitspraken in heel Europa is besloten dat onze riders zelfstandige ondernemers zijn".