De Duitse touroperator TUI krijgt voor de derde keer in de coronacrisis een financieel reddingspakket, zo maakt het bedrijf woensdag bekend. Het gaat om een pakket van 1,8 miljard euro, dat bestaat uit onder meer staatsgaranties en leningen.

Door de uitbraak van COVID-19 en de daaropvolgende reisbeperkingen heeft TUI het zwaar. Zo boekte het bedrijf in het tweede kwartaal een verlies van 1,1 miljard euro. Om de problemen het hoofd te bieden heeft het bedrijf eerder al in totaal 3 miljard euro steun ontvangen.

Naast leningen en staatsgaranties wil de grootste aandeelhouder van TUI, de Russische miljardair Alexey Mordashov, zijn belang in het bedrijf vergroten. Hij bezit nu 25 procent van de aandelen en wil dat uitbreiden naar 36 procent. Daarvoor heeft hij toestemming nodig van toezichthouder BaFin. Als die niet akkoord gaat, wil hij zijn belang uitbreiden naar 29,9 procent.

De nieuwe steunronde voor 's werelds grootste touroperator gaat gepaard met enkele voorwaarden. Zo mag het bedrijf geen dividend en managementbonussen uitkeren, meldt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën. Oppositiepartij De Groenen had graag gezien dat de steun gepaard was gegaan met eisen op het gebied van baanbehoud en verduurzaming.