
Deel van horeca dreigt op 17 januari open te gaan ondanks maatregelen
Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten.
Het gaat om ondernemers in 50 van de 230 lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar de landelijke organisatie staat niet achter het initiatief. Ook de horecagelegenheden in onder andere Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee.
"We hebben vanaf het eerste moment al aangegeven dat de tegemoetkoming niet voldoet", legt Marijn van Dijke van de Bredase afdeling van KHN uit. "Maar vorige week brak er bij ons iets, toen minister Hugo de Jonge tussen neus en lippen door zei dat de horeca waarschijnlijk tot ver in januari dicht moet blijven."
Ook hekelt hij het gebrek aan perspectief voor de horeca. "Ondernemers moeten hun spaargeld gebruiken, hebben torenhoge schulden, een enkeling moet zelfs zijn huis verkopen. Daarom hebben we vorige week tegen elkaar gezegd dat het niet langer kon en het tijd was voor actie."
Praat mee op NUjij
Bedrijven beloven veiligheidsprotocollen na te leven
Van Dijke, die zelf onder meer de kroeg Baai in Breda uitbaat, benadrukt dat de horeca hoopt binnenkort met de politiek overeenstemming te kunnen bereiken, zodat een opening zonder toestemming niet nodig is. Hij voegt eraan toe dat als de bedrijven zonder toestemming opengaan, ze alle benodigde veiligheidsmaatregelen zullen nemen.
De horecabedrijven willen met de actie vooral een signaal afgeven richting de politiek en duidelijk maken dat ze het op deze manier niet redden. Van Dijke hoopt dat het kabinet daardoor inziet dat extra maatregelen noodzakelijk zijn.
'We openen pas ruim na de feestdagen'
De ondernemers hebben bewust gekozen voor een datum na de feestdagen. "Als wij met Kerst opengaan, verwachten we topdrukte. Als dan na de jaarwisseling de besmettingen oplopen, krijgt de horeca daar wellicht de schuld van. Daarom openen we pas ruim na de feestdagen. Als de besmettingen dan oplopen, is het duidelijk dat het niet aan ons ligt."
Restaurants en cafés moeten sinds woensdag 14 oktober de deuren gesloten houden om de tweede coronagolf in te dammen. Het kabinet kwam onlangs met een eenmalige compensatie van gemiddeld 2.500 euro per bedrijf, boven op de loonsteun en tegemoetkoming in de vaste lasten. De ondernemers vinden echter dat ze te weinig compensatie krijgen.
Veiligheidsberaad wil dat horeca dicht blijft
Het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten, meldt in een reactie dat horecabedrijven zich aan de regels moeten houden, ook als dat betekent dat ze medio januari nog niet open mogen. Handhavers zullen daar dan ook op toezien.
"We begrijpen dat de nood hoog is bij veel horecabedrijven", aldus voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen. "De coronamaatregelen gelden echter voor ons allemaal, individuele burgers en ondernemers, en dus ook voor horecaondernemers."
"Het is nog geen januari en we weten dus nog niet welke regels dan gelden", aldus Bruls. Voor het half januari is, zijn er nog momenten waarop het kabinet beslissingen neemt over vervolgstappen, te beginnen met volgende week dinsdag.
Dit zijn alle regio's waar horecabedrijven van plan zijn om op 17 januari open te gaan:
Breda, Maastricht, Eindhoven, Amstelland (Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn), Sint-Michielsgestel, Venray, Roosendaal, Eersel, Asten, Zundert, Heeze-Leende, Valkenswaard, Cranendonck, Krimpenerwaard, Aalten/Dinxperlo, Winterswijk, Leiden, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Leeuwarden, Arnhem/Renkum, Helmond, Steenbergen (NB), Nijmegen, Groningen, Heerlen, Hattem/Heerde, Oss, Meierijstad, Wageningen, Alkmaar, De Leye, Vught, Haaren, Nederweert, Bergeijk, Veldhoven, De Bollenstreek, Haarlemmermeer, Rhenen, Roermond, Valkenburg, Someren, Schagen, Rheden, Weert, Laarbeek, Epe, Enkhuizen, Horst aan de Maas, Roerdalen en de volledige regio Brabant. Ook initiatiefgroep HorecaZorg staat achter de plannen. Daartoe behoren onder meer de horecabedrijven Meyer Beheer en Oubaha Beheer.
NUjij: Uitgelichte reacties