De geplande cryptomunt van Facebook krijgt een andere naam. Oorspronkelijk zou de munt libra gaan heten, maar nu heeft de techgigant besloten dat 'diem' een betere naam voor het project is. Het project kreeg eerder veel kritiek van toezichthouders. Met de nieuwe naam hoopt Facebook de associatie met die kritiek achter zich te laten.

Bij de onthulling van het libra-project zei Facebook van plan te zijn één mondiale digitale valuta te creëren. Daarmee zou iedereen, dus ook de 1,7 miljard mensen die geen bankrekening hebben, wereldwijd geld kunnen overmaken met hetzelfde gemak als het versturen van een sms-bericht.

Het libra-project liep in zijn initiële vorm tegen een muur van weerstand aan. Toezichthouders vrezen dat libra de invloed van centrale banken kan ondermijnen, met financiële instabiliteit tot gevolg. Ook bestaat de vrees dat criminelen de cryptomunt makkelijk kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld witwassen.

Diem, oftewel 'dag' in het Latijn, staat volgens de initiatiefnemers voor een cryptoproject met meer aandacht voor de zorgen van toezichthouders. De munt zal aan de dollar gekoppeld worden. Het consortium dat samen met Facebook aan diem werkt, zegt ook beleid op te stellen om witwassen tegen te gaan. Het is nog niet bekend wanneer de cryptomunt wordt geïntroduceerd.