Ook kappers en hun klanten moeten er vanaf dinsdag aan geloven: de verplichting om een mondkapje te dragen. Er gelden wel wat uitzonderingen. Zo mag het kapje af als het gezicht geschoren wordt, als de baard of snor wordt bijgewerkt of als de haarverf aan het intrekken is, zegt de woordvoerder van kappersbrancheorganisatie ANKO tegen NU.nl.

"Bij wassen en kleuren moet het mondkapje op blijven, maar als de verf aan het intrekken is en er 1,5 meter afstand kan worden gehouden, dan mag het even af", aldus de woordvoerder. Volgens de ANKO is niet iedereen in de branche blij met de mondkapjesplicht.

"Maar we hebben het er maar mee te doen. Kijk naar België, daar zijn de kappers dicht. Dus wij zijn blij dat we met maatregelen open kunnen blijven." Wel bestaat vanuit de kappers de roep om zogenoemde faceshields te mogen dragen in plaats van mondkapjes. "Daar is nog geen toestemming voor, dus het niet-medische mondkapje moet nu."

De ANKO heeft in aanloop naar 1 december nieuwe protocollen opgesteld en posters laten maken voor de achterban. "We hebben alles uit de kast getrokken en nogmaals, we zijn allang blij dat we open mogen blijven." Tijdens de eerste coronagolf moesten de kapsalons dicht. Die sluiting duurde van eind maart tot medio mei.