ABN AMRO gaat flink snijden in de personeelskosten, meldt het bedrijf maandag in een update. De bank wil in de komende jaren 15 procent van de arbeidsplaatsen schrappen, wat neerkomt op zo'n 2.700 banen. Het plan maakt deel uit van een gewijzigde strategie, waarbij de focus meer op Nederland en Noordwest-Europa komt te liggen.

ABN AMRO wil de uitgaven de komende jaren met 700 miljoen euro verminderen tot 4,7 miljard. Het schrappen van de banen moet hieraan bijdragen. Vooral vanaf 2022 verdwijnen er arbeidsplaatsen.

Momenteel werken bij de bank meer dan 18.000 personeelsleden, van wie er zo'n 14.800 in Nederland aan de slag zijn. Een vermindering van 15 procent zou neerkomen op het verlies van ruim 2.700 banen. ABN kan desgevraagd nog niet meedelen om hoeveel banen het precies gaat.

Het bedrijf laat weten de gevolgen voor het personeel zoveel mogelijk te willen beperken met natuurlijk verloop en omscholing naar functies waar behoefte aan is. Voor de reorganisatie wordt zo'n 150 miljoen euro opzijgezet.

De plannen van de bank komen niet als een verrassing. Al eerder maakte topman Robert Swaak bekend dat hij een koerswijziging voor ogen heeft. Toen werd al duidelijk dat zo'n achthonderd arbeidsplaatsen geschrapt moeten worden.

Bank wil zich meer richten op verduurzaming

Maandag maakt de bank duidelijk zich meer te gaan richten op het helpen van klanten bij de verduurzaming van hun activiteiten. Daarbij moet het aandeel duurzame leningen en beleggingen groeien van een vijfde naar een derde in 2024.

Ook gaat ABN AMRO zich in Nederland meer richten op vermogende particulieren en middelgrote tot grote ondernemingen. In Noordwest-Europa wil de bank zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid en digitalisering.

"Vandaag kondigen we aan dat we een persoonlijke bank in de digitale tijd willen zijn, die in Nederland en Noordwest-Europa klanten bedient waar we schaal hebben", aldus Swaak in een toelichting.

Tevens heeft de bank bekendgemaakt zijn hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam te gaan verkopen om het vervolgens deels terug te huren. Het pand wordt volgend jaar te koop gezet. Het kantoor aan de Foppingadreef in Amsterdam wordt verbouwd tot een "icoon van duurzaamheid". De verbouwing moet in 2025 afgerond zijn.