De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt vrijdag voor de mogelijke opbouw van verborgen schulden bij bedrijven. Zo hebben ondernemers en masse uitstel van betaling gekregen en afspraken met verhuurders en leveranciers gemaakt. "Ook voucherregelingen met klanten leiden op enig moment tot terugbetaling", aldus de branchevereniging van banken.

Volgens de banken wordt de economische tegenslag als gevolg van de coronacrisis hierdoor één of twee kwartalen vooruitgeschoven, maar komt de pijn er nog aan.

Banken geven daarom niet langer groepen ondernemingen tegelijkertijd een betaalpauze. "Na afloop van de generieke betaalpauzes die de banken hebben gegeven, worden verzoeken om verder uitstel van aflossingen nu op individuele basis bekeken."

Het aantal bedrijven dat op dit moment niet aan de verplichtingen kan voldoen, is volgens de NVB "zeer beperkt".

Banken hebben sinds maart voor in totaal 30,6 miljard euro uitstel van betaling en extra leningen en kredieten aan ondernemers verleend. Het gaat om zo'n 40.000 nieuwe kredieten met een totale waarde van 27,6 miljard euro. "Bijna 6.400 van deze kredieten zijn verstrekt met overheidsgarantie", aldus de brancheorganisatie. Met de garantieregelingen is bijna 1,8 miljard euro gemoeid.

Ongeveer 130.000 bedrijven mogen van hun bank lopende leningen later aflossen. "Met het uitstel is totaal 3,1 miljard euro gemoeid", aldus de NVB.