De Turkse toerismebranche wordt hard getroffen door de coronacrisis. Waarschijnlijk krimpt de sector dit jaar met 70 procent, zei de Turkse minister van Cultuur en Toerisme, Mehmet Nuri Ersoy donderdag op een online congres. De sector zal zich volgend jaar nog niet helemaal herstellen, verwacht hij.

Hij verwacht dat de sector het jaar afsluit met een omzet van iets meer dan 11 miljard dollar, omgerekend ruim 9 miljard euro, en dat in het hele jaar ongeveer vijftien miljoen toeristen het land zullen hebben bezocht. Vorig jaar waren dat er 51,9 miljoen en lag de omzet op 34,5 miljard dollar, omgerekend zo'n 29 miljard euro.

"We moeten voor volgend jaar mikken op een groei van minimaal 100 procent", aldus de minister. Dat betekent dat hij wil dat er volgend jaar minstens dertig miljoen toeristen het land zullen bezoeken.

Wereldwijd is de toeristische sector hard geraakt door de coronacrisis. Volgens de United Nations World Tourism Organization (UNWTO) werden bestemmingen over de hele wereld door zo'n 65 procent minder toeristen bezocht in de eerste helft van 2020.