Deze kerstvakantie zullen weinig Nederlanders op de pistes te zien zijn. Reisorganisaties TUI en Sunweb zien het aantal boekingen voor wintersportvakanties in de kerstperiode namelijk fors teruglopen. "Er wordt nauwelijks geboekt voor de kerstvakantie", aldus een woordvoerder van TUI.

Italië en Frankrijk houden de skigebieden de komende tijd dicht vanwege het coranavirus. Oostenrijk wil na de lockdown tot 6 december de wintersport juist weer op gang brengen. Ook Zwitserland is niet van plan de pistes dicht te gooien rond Kerst.

TUI ziet dat mensen afwachtend zijn wat betreft de reisadviezen. "Gaan die naar geel, dan verwachten we wel een grote lastminutevraag", zegt de zegsvrouw. "We zien aan de zoekvraag op onze website dat mensen wel uitkijken naar een wintersportvakantie."

"De wens is er zeker, maar er wordt nauwelijks geboekt voor de kerstvakantie." TUI en Sunweb bieden geen vakanties aan naar landen met een oranje reisadvies, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië op dit moment.

Belangenbehartiger van de reisbranche ANVR bevestigt dat. "Er worden sowieso geen reizen naar landen met code-oranje georganiseerd, dus ook al had je er een geboekt dan wordt deze niet uitgevoerd”, zegt een woordvoerder van de ANVR. "Daarnaast moet je je bij een oranje reisadvies natuurlijk wel vijf keer achter de oren krabben of zo'n vakantie het waard is om alle regels naast je neer te leggen".

Bij Sunweb hebben ongeveer vijftienduizend tot twintigduizend wintersporters al een vakantie geboekt voor de periode tot en met de kerstvakantie. "Vergeleken met de voorgaande jaren is dat ongeveer een derde. Per dag ontvangen we ongeveer 10 procent van de boekingen die we normaal ontvangen", aldus een woordvoerster.

Wintersportvakanties worden over het algemeen rechtstreeks georganiseerd en niet via een reisbureau. Slechts 35 procent gaat via een reisorganisatie.

Oostenrijk is populairste bestemming

Oostenrijk, dat nog niet heeft aangekondigd de pistes met kerst te sluiten, is de belangrijkste skibestemming voor Sunweb. "We hebben dus nog steeds goede hoop, want ongeveer 60 procent van de gezinnen reist daarheen."

Premier Mark Rutte riep onlangs op om zeker tot half januari niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Sunweb stelt dat het begrip om niet te reizen bij de echte wintersporters minder groot is. "Sporten in de buitenlucht is gezond, men reist met eigen vervoer en verblijft in een appartement. Dus vragen de wintersportliefhebbers zich steeds meer af wat er beter en gezonder is dan op wintersportvakantie gaan."

Uit een opiniepeiling die bureau Markteffect vorige week hield, blijkt dat drie kwart van de Nederlanders het onverantwoord vindt als mensen deze winter op vakantie gaan naar het buitenland. De helft meent dat meer maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.