Tesla roept in de Verenigde Staten bijna tienduizend auto's terug. In de Model X zit een productiefout die gevaar kan opleveren, blijkt woensdag uit een mededeling van toezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

De elektrische auto's zijn uitgerust met twee cosmetische dakdelen, een bij de voorruit en een tussen de vleugeldeuren, staat in het bericht. De hechtingen van deze dakdelen kunnen na verloop van tijd loslaten.

Hoewel Tesla geen aanwijzingen zegt te hebben dat hierdoor ongelukken zijn gebeurd, kan het gevaarlijk zijn als de delen tijdens het rijden van de auto vliegen. Daarom wordt het defect waar nodig gerepareerd. Ruim negenduizend auto's van dit model worden nagekeken.

Het betreft in de Verenigde Staten verkochte exemplaren die tussen september 2015 en juli 2016 geproduceerd zijn. Na die datum heeft de toeleverancier van de lijm zijn productiemethode aangepast. Tesla-eigenaren zijn inmiddels ingelicht.

Er is ook een defect geconstateerd bij het model Y, aan de bouten aan het stuur. Tesla gaat daar ook naar kijken, maar in dit geval gaat het slechts om een paar honderd auto's.