Banken en andere financiële instellingen kunnen meer doen om bijvoorbeeld fraude, witwassen en corruptie aan te pakken. Dat zei De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag. De toezichthouder denkt onder meer aan het vaker uitwisselen van informatie en meer internationale samenwerking.

Volgens DNB hebben banken en andere instellingen de afgelopen jaren al veel gedaan om financiële criminaliteit aan te pakken. "Ze hebben honderden miljoenen eraan uitgegeven en hebben duizenden mensen hiervoor in dienst genomen", aldus directeur Toezicht Frank Elderson. Toch ligt hier nog veel "verbeterpotentieel", denkt hij.

Onder meer een betere samenwerking tussen verschillende landen moet hierbij helpen. Dit is van belang omdat deze vormen van criminaliteit vaak ook grensoverschrijdend plaatsvinden. Ook samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven moet hierbij helpen.

Ook ging DNB in op de impact die de coronapandemie heeft op de financiële sector. Volgens de toezichthouder hebben de steunmaatregelen van het kabinet gezorgd dat de eerste schok van de pandemie minder groot was.

"De maatregelen zorgen er echter ook voor dat de volle impact van de economische crisis voor banken vertraagd naar voren komt", aldus DNB in een toelichting. Zo hebben banken aan bedrijven uitstel verleend voor het terugbetalen van leningen, maar vroeg of laat moeten de bedrijven die lening toch aflossen.

3 miljard uitstel verleend sinds coronacrisis

Sinds de uitbraak van de coronacrisis hebben banken voor 3 miljard euro uitstel verleend aan in totaal 166.000 bedrijven. Op dit moment verwachten de banken dat 69 procent van deze bedrijven de lening kan terugbetalen. Bij de meeste andere bedrijven (29 procent) gaat het nu nog goed, maar houden de banken er rekening mee dat er betalingsproblemen kunnen ontstaan.

Van de overige 2 procent verwachten de banken dat ze de leningen waarschijnlijk niet meer kunnen aflossen. Om deze klappen op te vangen, hebben banken de afgelopen tijd voorzieningen getroffen.

Wel wijst DNB erop dat banken de betalingsproblemen bij hun klanten snel moeten erkennen. Zo verwachtte de Europese Centrale Bank(ECB), de Europese toezichthouder, dat de meeste gevolgen van de huidige crisis pas over twee jaar zichtbaar zijn. "Een les uit de financiële crisis is dat het traag erkennen en afhandelen van grote aantallen leningen met betalingsproblemen economisch herstel uiteindelijk belemmert."