Elon Musk, topman van onder meer Tesla en SpaceX, heeft Microsoft-oprichter Bill Gates ingehaald op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Hij is nu de op één na rijkste persoon ter wereld. Doordat de beurswaarde van Tesla steeg, groeide zijn vermogen met 7,2 miljard dollar naar 127,9 miljard dollar (108 miljard euro).

De 49-jarige Musk heeft zijn vermogen dit jaar al met 100,3 miljard dollar zien stijgen en is daarmee de snelste stijger op de miljardairsindex van Bloomberg, een ranglijst met de vijfhonderd rijkste personen ter wereld. In januari stond hij nog op de 35e plaats.

Zijn snelle stijging op de ranglijst heeft Musk grotendeels te danken aan zijn bedrijf Tesla, dat momenteel in totaal zo'n 500 miljard euro waard is. Zo'n 75 procent van Musks nettovermogen bestaat uit Tesla-aandelen, die ongeveer vier keer zoveel waard zijn als zijn aandeel in ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Het is de tweede keer in acht jaar dat de puissant rijke techondernemer en filantroop Bill Gates op de Bloomberg-ranglijst lager dan de tweede plaats staat. Gates stond jarenlang bovenaan de lijst, tot Amazon-oprichter Jeff Bezos in 2017 een groter fortuin vergaarde.

Gates' fortuin van 127,7 miljard dollar zou echter veel groter zijn als hij en zijn echtgenote Melinda niet veel doneerden aan goede doelen. Sinds 2006 hebben zij meer dan 27 miljard dollar in de Bill & Melinda Gates Foundation gestoken.

Gates en Musk steken elkaar naar de kroon

Gates en Musk steken elkaar niet alleen met de omvang van hun vermogen naar de kroon. Musk schreef op Twitter onder meer dat Gates "geen flauw benul" van elektrische trucks heeft.

Ook over de coronapandemie hebben de miljardairs al verbaal de degens gekruist. Gates, wiens stichting flink heeft gedoneerd voor vaccinonderzoek, uitte eerder zijn bezorgdheid over Musks wantrouwen omtrent coronastatistieken en de complottheorieën die de Tesla-topman heeft verspreid.

2020 is vooralsnog een lucratief jaar geweest voor de superrijken. Ondanks de pandemie en een wereldwijde golf van ontslagen, die vooral werkenden en armen treffen, zijn de personen op de Bloomberg-miljardairsindex sinds begin dit jaar 23 procent rijker geworden. Het gaat om een verschil van zo'n 1,3 biljoen dollar (ongeveer 1.097 miljard euro).