Dit jaar alleen al gaan er 60.000 banen verloren die gerelateerd zijn aan de toeristische sector in Portugal. Dat zegt de Portugese minister voor Toerisme Rita Marques maandag.

De minister verwacht dat het toerisme in het derde kwartaal van volgend jaar weer zal aantrekken, afhankelijk van de komst van een succesvol vaccin. Maar het zal tot 2023 duren voordat de sector weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis.

Het toerisme heeft Portugal juist na de financiële crisis van 2009 geholpen er weer bovenop te komen. Vorig jaar kwamen er 16,4 miljoen buitenlandse toeristen naar het land. De minister waarschuwt nu wel dat sommige regio's te sterk op toerisme als bron van inkomsten zijn gaan leunen.

Die regio's, zoals de Algarve, krijgen nu ook de grootste klappen. Het aantal werklozen in de Algarve is vorige maand met 134 procent gestegen naar meer dan 24.000.

Behalve de coronacrisis zou ook de Brexit nog nadelige gevolgen kunnen hebben voor het toerisme; de Britten zijn graag geziene gasten in Portugal.