Supermarkten mogen vanaf 2024 geen rookwaren meer verkopen. De ministerraad zal vrijdag besluiten dat over drie jaar alleen nog tankstations en tabakszaken sigaretten en andere rookwaren mogen verkopen, melden RTL Nieuws en AD donderdag op basis van Haagse bronnen.

De nieuwe maatregelen staan in het nationaal preventieakkoord, waar de ministerraad vrijdag een besluit over neemt.

In dat akkoord staat dat het aantal verkooppunten de komende jaren omlaaggaat. Met het verbod op de verkoop van rookwaren in supermarkten, moet dat worden bewerkstelligd. Volgens RTL Nieuws en AD heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) daarover overlegd met de levensmiddelenbranche en tankstations.

Het kabinet probeert met beleid roken zoveel mogelijk te ontmoedigen, vooral door te voorkomen dat mensen ermee beginnen. Dit jaar zijn al meerdere maatregelen genomen om dat te bereiken.

In 2020 zijn de accijnzen op rookwaren twee keer verhoogd en is er een rookverbod op schoolterreinen en treinstations ingevoerd. Bovendien moeten supermarkten sinds 1 juli hun rookwaren uit het zicht houden.

Verpakkingen van rookwaren hebben sinds 1 oktober een neutrale uitstraling. Daarmee zijn alle merkuitingen verboden. Veel rokers starten op jonge leeftijd en zijn in die fase extra gevoelig voor merkuitingen.