AMSTERDAM - De afgenomen oorlogsdreiging in Irak heeft dinsdagochtend haar uitwerking niet gemist op de effectenbeurzen van Europa. Direct na opening schoten de aandelenkoersen omhoog, om aan het eind van de ochtend weer iets gas terug te nemen.


Beursjournaal


Beursstemming

Maandag was er nog flinke onrust door de dreigende oorlog met Irak. Na het sluiten van de beurs werd echter bekend dat het Iraakse regime wapeninspecteurs van de Verenigde Naties gaat toelaten. Tegen het middaguur pronkte de AEX-index in Amsterdam nog altijd met een stevige winst van 9,34 punten (2,77 procent) op ,97 punten. Alleen Aegon, dat maandag al een flinke koerswinst zag, en Numico deelden niet in de opluchting.

Prinsjesdag namen handelaren op de beurs in Amsterdam voor kennisgeving aan. "Op de eerste plaats trekt de beurs zich de laatste jaren zich toch niets aan van de door de regering aangekondigde maatregelen en bovendien lag het nieuws al op straat", aldus een effectenbank.

Heineken maakte maandagavond bekend belangen te nemen in Midden-Amerika. Het aandeel klom ruim 0,6 procent. De grootste stijgers waren echter te vinden in de technologie- en financiële hoek. Zo maakte ING de verliezen van een dag eerder meer dan goed met een stijging van 5,7 procent.

Midkap

Op de Midkap was KLM de grootste stijger na een bericht in de Franse krant Les Echos dat Air France een belang wil nemen in de luchtvaartmaatschappij. Een KLM-woordvoerder ontkende met kracht het bericht. Desondanks stond het aandeel tegen het middaguur nog altijd op een winst van bijna 6 procent. De MidKap klom mede daardoor 0,7 procent op 339,93 punten.

Stijgingen waren er ook op de andere beurzen in Europa. Na een ochtend handel was Parijs 2,4 procent hoger, stond Londen op een winst van 2,25 procent en deed Frankfurt het 3 procent beter.

Op de beurs in Londen was British Airways de sterkste stijger (7,6 procent). De laatste dagen waren de koersen van de luchtvaartaandelen omlaag gegaan. De beleggers waren bang dat een oorlog in Irak de mensen ervan zou weerhouden het vliegtuig te pakken. Het Duitse Lufthansa pakte 4,6 procent.

Onder de technologiefondsen waren ook grote stijgers te vinden. In Duitsland stond het softwarebedrijf SAP bovenaan met een koerswinst van 5,2 procent. De onderneming krijgt vermoedelijk een grote order van Lufthansa.

Euro

De euro was lager doordat de dollar omhoog ging nu de dreiging van een oorlog kleiner is geworden. Aan het eind van de ochtend deed de Europese munteenheid 0,9635 dollar tegenover een slot van ,9720 op maandag. Tegenover het pond sterling bleef de koers hangen rond de 0,6290.