De Amerikaanse president Donald Trump wil haast maken met het afgeven van vergunningen voor olieboringen in een natuurgebied in de staat Alaska. Hij zou dit willen regelen voordat Joe Biden wordt ingezworen als zijn opvolger, zeggen bronnen tegen Bloomberg.

Biden heeft laten weten dat hij boringen in dat gebied niet toe zal staan. Het betreft het natuurgebied Arctic National Wildlife Refuge in het noordoosten van Alaska. Trump zou nu versneld een vergunningstraject willen inzetten voor oliebedrijven.

Milieugroeperingen zijn tegen de boringen omdat de lokale natuur en dieren als ijsberen in gevaar zouden komen door bijvoorbeeld olievervuiling. Biden heeft gezegd dat boringen in het natuurgebied een "grote ramp" zouden zijn.

Volgens schattingen van de Amerikaanse overheid zijn in het natuurgebied winbare olievoorraden van tussen de 4,3 miljard tot 11,8 miljard vaten (van 159 liter) te vinden.

Wel is het nog maar zeer de vraag of oliebedrijven voldoende mogelijkheden zien in het gebied. Mogelijk maken het gebrek aan infrastructuur en de lage olieprijzen winning onrendabel. Daarnaast ontstaat er mogelijk grote publieke weerstand als de boringen doorgaan.