Walt Disney heeft voor het eerst in meer dan veertig jaar een boekjaar met rode cijfers afgesloten. Bij eerdere kwartaalverslagen werden al miljardenverliezen gemeld.

Onder de streep kwam het Amerikaanse entertainmentsconcern 2,8 miljard tekort in de periode tot 3 oktober. Een jaar eerder werd nog een nettowinst genoteerd van 10,4 miljard dollar. De opbrengsten daalden over het gehele boekjaar met 6 procent tot zo'n 65,4 miljard dollar.

De verminderde inkomsten zijn deels te verklaren door de sluiting van themaparken en de daardoor uitblijvende inkomsten van de verkoop van merchandise. Daarnaast werden producties van films en televisieseries uitgesteld, mede door de wereldwijde sluiting van filmzalen.

Disney besloot zelf de speelfilmversie van Mulan niet in bioscopen maar op streamingskanaal Disney+ uit te zenden. Ook verschijningsdata van Marvel-superheld Black Widow en Pixar-animatiefilm Soul werden verschoven.

Disney greep in september al hard in bij zijn Amerikaanse pretparken door ongeveer 28.000 medewerkers te ontslaan. Die mensen zaten al tijdelijk thuis omdat de parken al geruime tijd dicht waren vanwege de coronacrisis of nauwelijks bezoekers trokken.