De vraag naar olie zal vanwege de tweede coronagolf volgend jaar minder hard stijgen dan eerder gedacht, meldt de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) woensdag. Ook verwacht de organisatie dat het vele thuiswerken en het sluiten van veel restaurants de vraag naar olie afremt in de rest van dit jaar.

OPEC verwacht dat de vraag naar olie volgend jaar met 6,25 miljoen vaten toeneemt naar een gemiddelde van 96,26 miljoen vaten per dag. In een prognose van vorige maand was die verwachte stijging nog 300.000 vaten hoger.

De organisatie verwacht dat de maatregelen die overheden hebben ingevoerd om de tweede coronagolf in te dammen nog tot medio volgend jaar effect zullen hebben op de olievraag.

De prijs van olie steeg woensdag tot boven een bedrag van 45 dollar (ruim 38 euro) per vat. Dat is het hoogste punt in twee maanden. Een van de redenen is waarschijnlijk het nieuws dat Pfizer maandag naar buiten bracht dat het coronavaccin van het bedrijf tijdens testen voor 90 procent effectief bleek.