De Amsterdamse krant kampt al jaren met verliezen

AMSTERDAM -
PCM Uitgevers
Het Parool
Crosspoints

De Amsterdamse krant kampt al jaren met verliezen. Het Parool krijgt nog wel de gelegenheid voor 15 november het plan voor de verzelfstandiging rond te krijgen. De krant kondigde eerder al aan uit het uitgeversconcern te stappen. Hoofdredacteur E. van Gruijthuijsen van Het Parool is "blij" met de aankondiging van PCM. "Eindelijk is er officieel duidelijkheid."

Plan

Als PCM instemt met het plan van de krant, krijgt Het Parool tot eind december de tijd om het verder uit te werken. Als het uitgeversconcern er geen heil in ziet, dan gaat de stekker er volgend jaar alsnog uit. In totaal verliezen 280 mensen dan hun baan; 128 bij Het Parool, 44 bij Weekmedia en 108 'overig'. De hoofdredacteur van Het Parool benadrukt dat er ruime belangstelling van meerdere kandidaten is voor de Amsterdamse krant.

Bestuursvoorzitter C. Smaling van PCM vertelde dinsdag dat de positie van Het Parool binnen PCM niet meer te houden was. "Het is dan onze sociale en arbeidsrechtelijke plicht om naar mogelijkheden te zoeken de werkgelegenheid te behouden."

'Merkwaardig'

Hij geeft toe dat het "wellicht een merkwaardige situatie" is: Het Parool moet met plannen komen om weer een winstgevende krant te worden terwijl de uitgever het blad mogelijk verkoopt aan een concurrent. Over een overnamebedrag doet de bestuursvoorzitter geen uitspraken. "Maar er is geen weg terug", zegt Smaling. Het blad heeft een oplage van 89.556 exemplaren.

Bij andere PCM-kranten, Algemeen Dagblad en Trouw, loopt het personeelsbestand terug. Met ongeveer "vijf tot tien man" bij de twee kranten, aldus een woordvoerder van PCM. Het Algemeen Dagblad gaat de komende drie jaar met zo'n 9 miljoen euro bezuinigen en op commerciel gebied samenwerken met regionale krant het Rotterdams Dagblad. De bezuinigingen bij Trouw zijn ongeveer van dezelfde orde, maar daar deed bestuursvoorzitter Smaling geen uitspraak over.

Voor uitgeverij Crosspoints, van onder meer Carp en ON, moet voor 1 november een koper komen, anders wordt ze opgeheven. De 75 medewerkers verliezen dan hun baan. Eenzelfde situatie geldt voor de huis-aan-huis tak van Het Parool, Weekmedia. De PCM-top vindt "het voortzetten van deze publicaties binnen de eigen onderneming niet langer verantwoord".

De Volkskrant en NRC Handelsblad presteren volgens de PCM-leiding naar behoren.

/ECONOMIEKrantenuitgever PCM gaat flink bezuinigen